Pokyny pro uchování dortů

Dorty doporučuji spotřebovat do 24 hod od vyzvednutí

Pokud dort budete konzumovat až následující den, zde je pár rad a tipů, jak s dortem zacházet, aby se co nejméně poškodil:

  1. Dort MUSÍ být vždy v lednici - opravdu nestačí "chladné místo", komora či sklep, doporučuji lednici stáhnout na menší stupeň chlazení, 1 či 2 (ideální teplota je od 6 do 10°C)
  2. Dort NIKDY nevyndavejte z krabice, ve které jste dort dostali. Krabice dort chrání před vlhnutím (většina dnešních lednic má funkci samo-odmražování, kdy na zadní stěně lednice stékají kapičky, které mohou způsobit rosení dortu). V případě zdobení jedlým papírem a cukrovými květy toto platí dvojnásob!!
  3. Nepotahovaný dort (polévaný, krémový, naháč) prosím na stůl vyndejte opravdu těsně před konzumací. Takový dort nemá co "chránit" a podlehne změnám teplot velmi rychle
  4. Potahovaný dort je možné vyndat na stůl dříve, potah dort chrání a vydrží studený delší dobu. V případě velkých teplotních skoků se ale může dort orosit a fondán poté "lepí".
  5. Ve figurkách a cukrových květech jsou podpůrné drátky/párátka. Před konzumací tato párátka vyndejte.
  6. U patrových dortů jsou ve spodních patrech výztuže, aby se dort nepropadl a nezbortil. U velkých vícepatrových dortů je také vprostřed bambusová tyčka, která zároveň zabraňuje patrům v posunutí. Jako výztuže používám z 90% koktejlová brčka, která se jednoduše před konzumací vytáhnou např. špičatým nožíkem.
  7. Připravte si před porcováním nádobu s teplou vodou a vložte do ní nůž, bude se Vám poté dort lépe porcovat.

Děkuji za přečtení :)